'Druk & Dwars is een samenwerking tussen de Hanzehogeschool Groningen, de Rijksuniversiteit Groningen en 6 gemeenten in Groningen en bestaat uit drie pijlers: Voorlichting, Ouderbegeleiding en Leerkrachtondersteuning. Doel is waar mogelijk onnodige ADHD-classificaties en behandelingen te voorkomen, en specialistische zorg te bewaren voor kinderen en gezinnen die dit het hardst nodig hebben.'

---

Veel belangstelling voor Druk & Dwars op VNG Praktijkparade

De afgelopen weken organiseerde de VNG in samenwerking met de Werkplaatsen Sociaal Domein en ZonMw voor de eerste keer de PraktijkVoorbeeldenParade Sociaal Domein. De bedoeling van deze parade van praktijkvoorbeelden, was dat gemeenten elkaar konden inspireren met goede ideeën en voorbeelden. Druk & Dwars medewerker Laura Batstra was in Zwolle aanwezig, samen met beleidsmedewerker Hinke de Boer van de gemeente Groningen en ouderbegeleider Marjolein Keulen van stichting WIJ Hoogkerk.

Een inspirerende dag waarin veel enthousiasme te merken was voor de visie en werkwijze van Druk & Dwars!

Lees hier hoe wij de andere gemeenten hebben geïnspireerd tijdens deze dag.

---

Digitaal college: ‘Reïficatie’

Niet zonder trots vermelden we dat Druk & Dwars medewerker Sanne te Meerman door Trudy Dehue is gevraagd om een digitaal college te verzorgen over het illustere begrip ‘Reïficatie’. Het initiatief hiervoor kwam van Edda Heijting, van de Heijting Weerts groep, die geïnspireerd raakte door een lezing van Trudy Dehue over reïficatie.

Het college duurt ongeveer een half uur en is hier te zien. 

---

Niet iedereen die uit de pas loopt heeft een psychiatrische stoornis

Damiaan Denys, voorzitter van de Vereniging voor Psychiatrie beweert dat psychische problemen medische ziekten zijn. Op trouw.nl staat een betoog van Druk & Dwars medewerker Laura Batstra waarin Laura aangeeft dat dit een onzinnige claim is.

Lees het betoog hier.

---

Beeld je eens in - een ervaringsverhaal van Nick van der Leeuw

Een jongetje van 2,5 jaar stapt de peuterdagopvang binnen. Hij weet nog helemaal niets van de wereld. Hij is nog geen meter lang, heeft weinig tot geen sociale vaardigheden en is een beetje mensenschuw. Hij heeft nog nooit zoveel kinderen bij elkaar gezien.

Zijn moeder neemt afscheid van hem, en laat hem vervolgens achter. Zijn moeder is een fantastische moeder. Voordat het jongetje naar de peuterdagopvang ging zorgde ze namelijk iedere dag heel goed voor hem. Ze deed spelletjes met hem, zorgde dat hij uitdaging had, ze zorgde ervoor dat hij zijn creativiteit kwijt kon, en ze zorgde ervoor dat hij in vrijheid dingen kon ondernemen. Hij kreeg alle aandacht van de wereld bij zijn moeder. Dat vond hij héél erg fijn. Zijn moeder begreep hem. Maar nu staat hij er alleen voor…

Lees hier het hele ervaringsverhaal van Nick van der Leeuw.

---

De school praat mijn zoon een psychiatrische stoornis aan (2)

In de NRC-onderwijsblog van 22 maart 2017 publiceerde Ermond van Beek een artikel onder de titel ‘De school praat mijn zoon een psychiatrische stoornis aan’. Daarin beschrijf hij hoe de school en de schooladviesdienst jarenlang druk op hem en zijn vrouw uitoefenden om hun zoontje, met het label autismespectrumstoornis (ASS) naar het speciaal onderwijs te manoeuvreren. Zij zijn echter altijd van mening geweest dat hij geen stoornis heeft. Zij zijn dan ook niet gezwicht voor de druk om hem te laten diagnosticeren.

In het onderstaande artikel beschrijft Ermond hoe het hun zoon is vergaan aan het eind van groep 8 en in klas 1 van het vmbo-tl. Ermond en zijn vrouw constateerden een kentering in de visie van het onderwijzend personeel op hun kind. In plaats van klachten kregen ze te horen dat het beter ging.

Lees het volledige artikel hier.

---

Diagnosedrift - Hoe onze labelcultuur kinderen tekort doet

Nederlandse kinderen zijn de gelukkigste ter wereld, lezen we keer op keer. Toch zien we steeds meer kinderen waar 'iets mee is'. Het aantal psychiatrische diagnosen onder kinderen blijft stijgen, maar ook labels als dyslexie of hoogbegaafdheid worden steeds vaker uitgedeeld. Hoe kan dit? Waar komt deze explosie van etiketten vandaan? Wat is er met onze kinderen aan de hand? Of misschien wel: wat is er met ons aan de hand? In dit boek neemt journalist en schrijver Sanne Bloemink de lezer mee op haar zoektocht naar de wereld achter de labels. Welke rol spelen ouders en opvoeders, school, psychiater en overheid in de toenemende diagnosedrift?

Als inspiratie voor het boek zijn Bert Wienen en Laura Batstra van Druk & Dwars geïnterviewd. Tevens spreekt Bert Wienen pp 31 oktober 2018 tijdens de presentatie van het boek. De presentatie wordt gegeven in het Spui 25 te Amsterdam. 

Benieuwd naar het boek? Het boek is hier te koop. 

---

Jubileumdebat De sociale idealen van gemeenten

Bert Wienen is niet alleen promovendus bij Druk & Dwars, maar ook lid VNG bestuurscommissie Zorg, Jeugd en Onderwijs, raadslid in de gemeente Assen en onderzoeker bij hogeschool Windesheim. In die functies spreekt hij tijdens het het Jubileumdebat De sociale idealen van gemeenten. Het debat wordt georganiseerd vanwege het 10 jarig bestaan van de de Werkplaatsen Sociaal Domein.

De Werkplaatsen Sociaal Domein kijken ter gelegenheid van hun 10-jarig bestaan naar de manier waarop gemeenten aan de slag zijn gegaan met integraal werken, de inclusieve samenleving en bewoners centraal stellen. Gemeenten zijn belangrijke partners binnen de Werkplaatsen Sociaal Domein. Wat zijn de idealen van gemeenten? En worden die in samenwerking wel of niet waargemaakt? Wat zijn successen, dilemma’s en knelpunten? En wie vervult welke rol in het bereiken van de idealen? Aan de hand van scherpe stellingen gaan wethouders, onderzoekers, opiniemakers, professionals, inwoners en andere aanwezigen hierover met elkaar in debat.

Het jubileumdebat vindt plaats op 22 november 2018 van 14.00 tot 17.00 uur in de Geertekerk in Utrecht.

Klik hier voor het volledige programma en om je aan te melden.

---

Nieuwe startdata voor de ouderbegeleiding 

Op 29 oktober start een nieuwe oudergroep in Hoogkerk met de ouderbegeleiding van Druk & Dwars. De ouderbegeleiding wordt gegeven op de maandagavond van 19.30 tot 21.30 uur. De ouderbegeleiding bestaat uit zeven bijeenkomsten en vindt plaats op de volgende dagen: 29 okt / 5 nov / 12 nov / 19 nov / 26 nov / 10 dec / 17 dec.

De volgende startdata staan in 2019 op de planning:

• Week 3, start ouderbegeleiding in Haren, Groningen & Stadskanaal;

• Februari, start ouderbegeleiding in de DAL-gemeenten (Delfzijl, Appingedam & Loppersum);

Kijk hier voor meer informatie over de ouderbegeleiding en voor aanmelding.

---

Intrainingsdag professionals

Op dinsdag 15 januari vindt van 10.00 uur tot 16.00 uur een intrainingsdag van Druk & Dwars plaats. Tijdens de dag bespreken we de visie en werkwijze van Druk & Dwars en oefenen we met de deelnemers de sessies van onze ouderbegeleiding. De training vindt plaats in de Brugsmaborg van de Hanzehogeschool.

De training is bedoeld voor iedereen die werkzaam is in het werkveld en geïnteresseerd is om onze ouderbegeleiding te gaan geven. Daarnaast is de training bedoeld voor hen die geïnteresseerd zijn in het protocol van Druk & Dwars.

Deelname is gratis voor behandelaars die de ouderbegeleiding gaan geven in het kader van het Druk & Dwars project. Voor de overige deelnemers bedragen de kosten 125,- inclusief lunch en het boek ‘ADHD: Macht en Misverstanden’ geschreven door Laura Batstra.

Belangstellende binnen de gemeenten Haren, Groningen, DAL en Stadskanaal kunnen zich opgeven via: j.mujakovic@pl.hanze.nl

---

Nieuw draaiboek 'Klassenfeestjes'


Benieuwd naar ons draaiboek voor het project 'Inclusieve Klassenfeestjes'? Kijk hier voor meer informatie.

Als een paar kinderen af en toe de hele klas uitnodigen voor hun feestje, dan zijn er geen kinderen meer die nooit een uitnodiging krijgen!

---

Drie nieuwe aanwinsten voor het team van Druk & Dwars

Maak kennis met Jasna, Merel & Anna. Jasna is gestart als nieuwe coördinator van Druk & Dwars en Merel & Anna zijn gestart als stagiaires bij Druk & Dwars. Veel succes dames!

Benieuwd wat Jasna, Merel & Anna gaan betekenen voor het team? Lees hier wat Jasna komt doen en lees hier wat Merel & Anna voor Druk & Dwars gaan betekenen.

---

Agenda

29 oktober - Start ouderbegeleiding Hoogkerk

31 oktober - Boekpresentatie Diagnose drift door Sanne Bloemink met een lezing door Bert Wienen, Spui 25 Amsterdam. 

14 november - Workshop aan ouders van het SKSG door Maruschka Sluiter en Merel Oostdam van 19.30 uur – 21.30 uur, SKSG Melkweg (Poolsterlaan 2, 9742 KR Groningen)

21 november - Workshop aan ouders van het SKSG door Merel Oostdam en Anna de Boer van 19.30 uur – 21.30 uur, SKSG Melkweg (Poolsterlaan 2, 9742 KR Groningen)

22 november - Bert Wienen spreekt tijdens het Jubileumdebat De sociale idealen van gemeenten van 14.00 tot 17.00 uur in de Geertekerk in Utrecht

Week 3 2019 - Start ouderbegeleiding in Groningen, Haren en stadskanaal

15 januari - Intrainingsdag voor professionals in Groningen

Februari 2019 - Start ouderbegeleiding in de DAL-gemeenten (Delfzijl, Appingedam & Loppersum)

---

In deze nieuwsbrief vindt u een overzicht van de meest recente ontwikkelingen. Meer informatie vindt u op: www.drukendwars.nl