Skip to content

In herinnering: Jeannette Doornenbal

1954-2021

Jeannette is niet meer. Dat is moeilijk voor te stellen van iemand met zoveel liefde, leven en energie in zich. Jeannette is voor heel veel mensen en heel veel projecten van grote betekenis geweest, zo ook voor het team en de beweging – zoals zij het noemde – Druk & Dwars.

Druk & Dwars ontstond vanaf 2010 op de afdeling Orthopedagogiek van de Rijksuniversiteit Groningen. In 2014 werd Jeannette vanuit haar Lectoraat Jeugd Educatie en Samenleving partner. Ze was niet bang om zich te verbinden aan een project dat expliciet pleitte voor hulp aan ouders en leerkrachten zonder kindgebonden psychiatrische classificaties. In die tijd was dat bijzonder, men ging in de GGz nog erg uit van het medisch model.

Het inclusieve denken zat in heel haar wezen. En wie echt inclusief denkt, wil niet eerst kinderen bestempelen met een psychiatrisch label, om vervolgens te zeggen ‘maar ondanks dat hoor je er wel bij hoor’. Jeannette heeft zich altijd met hart en ziel ingezet voor het bevorderen van een sterk en tolerant opvoedklimaat waarin alle kinderen gezond, veilig, en zo normaal mogelijk op kunnen groeien.

Jeannette deed ook Druk & Dwars groeien en bloeien. Ze gaf het project tegelijk vleugels en vaste voet aan de grond. Met ons bruisende en uitdijende team hadden we even gezellige als efficiënte overleggen. De wijsheid, humor en vooral ook warmte van Jeannette zal ons altijd bijblijven. We keken vaak met verwondering en bewondering hoe zij als geen ander die warmte wist te combineren met taakgericht leidinggeven. Jeannette is ook wat dat betreft een groot voorbeeld voor vrouwen én mannen in leidinggevende en bestuurlijke functies.

We moeten nu verder zonder Jeannette. Samen met haar hebben we nog de lijnen uit kunnen zetten voor wat we Druk&Dwars2.0 noemden: een uitbreiding van onze succesvolle oudercursus naar onderwijs en kinderopvang. We zullen Jeannette vreselijk missen, maar tegelijk gaat ze met ons mee. Want als je intensief samengewerkt hebt met zo iemand als Jeannette, dan ben je onvermijdelijk door haar energie, overtuigingen en enthousiasme aangestoken.  En dat blijft bij ons.

Ons hart en onze gedachten gaan uit naar Peter en naar de kinderen, kleinkinderen en andere naasten van Jeannette.

Hier leest u het meer uitgebreide In Memoriam van Laura Batstra en Mineke van Essen

Jeannette in Oktober 2019 tijdens een gedenkwaardige hilarische middag waarin we als team onze eerste (en laatste) single opnamen: ‘ADHD bestond nog niet’. We koesteren de herinnering.

Back To Top