Skip to content

Trudy Dehue wil af van biologie als excuus voor ongewenst gedrag. Er zou minder stigma op afwijken moeten rusten zodat minder afwijkingen ‘stoornis’ hoeven te heten.

GESCHREVEN DOOR: TRUDY DEHUE, FEBRUARI 2017

ADHD op vijf plekken in de hersenen zichtbaar’ luidde donderdag 16 februari de kop van een persbericht van de Radboud Universiteit. De aanleiding was een samenvoeging van drieëntwintig eerdere internationale onderzoeken naar de omvang van hersengebieden bij mensen met ADHD. Bij deze overkoepelende meta-analyse, het ENIGMA-project geheten, waren 81 onderzoekers betrokken, ruim 1700 proefpersonen met de diagnose ADHD plus bijna evenveel zonder.

Dat klinkt indrukwekkend en dezelfde dag nog buitelden de dagbladen, nu.nl en het journaal over elkaar heen om het nieuws te verspreiden. Het was nu bewezen dat kinderen met ADHD een echte hersenstoornis hebben, vertelden de meesten. Hadden de journalisten echter dieper nagedacht dan hadden ze beseft dat dergelijke claims op betwijfelbare vooronderstellingen zijn gebaseerd. Ook hadden ze dan ingezien dat de aanduiding hersenstoornis niet bepaald een stigma opheft, zoals ze het navertelden uit het persbericht.  

Je hoeft zelf geen wetenschapper te zijn om te snappen dat ADHD nooit en te nimmer zichtbaar kan worden in een brein. De aanduiding ‘ADHD’ is immers geen neutrale beschrijving van bepaalde eigenschappen. Hij voegt daar immers aan toe dat ze een stoornis moeten heten. Dat kan de biologie niet voor ons bepalen. Rood haar heeft ook een biologisch correlaat en homo- of heteroseksualiteit mogelijk eveneens, maar dat betekent nog niet dat roodharigen of hetero’s ziek zijn. Er hangen geen bordjes ‘stoornis’ in het brein en dit woord staat evengoed niet in het menselijk DNA geschreven.

Het volledige artikel vindt u hier

Bron: De Volkskrant

Back To Top