Skip to content

Corona, we hebben er allemaal genoeg van. Volwassenen en kinderen. Maar ‘Nederland gaat op slot’, aldus premier Rutte. Met de sluiting van ons land zijn veel volwassenen en kinderen nu bij huis. Dat geeft onvermijdelijk meer reuring in en rondom onze huizen. En anders dan volwassenen kan je kinderen niet ‘uit’ zetten. Omdat veel mensen toch wat meer gestrest zijn door corona en alles wat daar mee te maken heeft, zijn de lontjes wat korter dan normaal en ga je je sneller ergeren aan elkaar. En dat maakt het voor iedereen nog weer lastiger om deze rare tijd door te komen.

Voor kinderen die eigenzinnig, druk, dwars en ander gedrag vertonen dat moeilijk matcht met de eisen van de huidige samenleving, hebben de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool Groningen een aantal programma’s ontwikkeld. Deze programma’s (‘Druk & Dwars’ en ‘Klassenfeestjes’) proberen door gerichte cursussen en voorlichting deze kinderen en hun ouders te ondersteunen. Momenteel krijgen de medewerkers signalen dat de problemen voor veel kinderen door de coronacrisis verergerd zijn. En hoewel we begrip hebben voor alle korte lontjes, willen we toch een pleidooi houden voor meer tolerantie voor kinderen en hun ouders.

Tips om samen deze tijd te doorstaan:

  • Geef zelf het goede voorbeeld door aan je buren uit te leggen wat je voor je werk moet doen thuis en vraag of zij er last van hebben.
  • Ga je lawaai maken, informeer de buren hier van tevoren over en overleg met hen. Misschien zeggen ze dat ze op bepaalde tijden weg zijn zodat jij dan lawaai kan maken.
  • Vraag je af of er echt sprake is van overlast, of dat je je momenteel sneller ergert. Zijn die kinderen nu echt zo druk geworden, of kan je er gewoon minder goed tegen. Want dan kan je ook overwegen om zelf af en toe een rustpauze in te bouwen.
  • Voordat u gaat klagen tegen iemand over zijn of haar kind, bedenk dan dat we kinderen niet ‘uit’ kunnen zetten. Probeer tot 10 te tellen, en met constructieve oplossingen in plaats van klachten te komen. Misschien helpt het om te bedenken dat er ook voor hen momenteel niet veel aan is.
  • Ga je praten met de kinderen en/of hun ouders, houd het beschaafd. Zeg bijvoorbeeld: “Het zijn moeilijke tijden en we zullen ons nog een tijdje moeten aanpassen. Als we rekening met elkaar houden dan redden we het samen wel.” Als het in ruzie eindigt weet je zeker dat de overlast niet verdwijnt: je zal je nog veel meer gaan ergeren…
  • En realiseer je dat je zelf ook jong bent geweest. Wat deed jij toen?
  • Heb je de indruk dat er niet zozeer sprake is van overlast maar van geweld, kindermishandeling, psychische problemen, of andere grote problematiek? Neem dan contact op met het wijkteam, de wijkagent of het sociaal werk. In het buurthuis of bij de gemeente kunnen ze je vertellen wie je hiervoor moet spreken.

Omdat er voor kinderen veel minder mogelijkheden voor activiteiten zijn, zijn ze veel thuis en in de buurt. Met hun muziek, hun games en als het kan met vriendjes buiten in de tuin of op de stoep. En ja, kinderen zijn druk en maken lawaai. En drukke kinderen kunnen momenteel nog drukker zijn dan in ‘normale’ tijden. En juist deze kinderen krijgen al vaak te maken met negatieve reacties vanuit de omgeving. Dit helpt hen niet. Ook de ouders van deze kinderen geven aan dat ze het soms nog moeilijker hebben met de afwijzing en oordelen van anderen dan met het gedrag van hun kind zelf.

Dus heb wat begrip voor elkaar. We moeten nog even doorzetten. Net zoals we het virus alleen samen kunnen verslaan, kunnen we deze tijd ook alleen samen doorstaan.

Corona: we komen er samen wel uit!

Back To Top